Μουλκιώτης για τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Δερβενοχώρια:Απαιτούνται μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

Γιώργος Μουλκιώτης:

«Απαιτούνται μέτρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Δερβενοχώρια»

Ο βουλευτής Βοιωτίας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης,με ερώτηση σε συνδυασμό με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, απευθυνόμενη στους Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών και Υγείας την οποία συνυπογράφουν οι αρμόδιοι υπεύθυνοι ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Ανδρέας Πουλάς Ευαγγελία Λιακούλη και Γιάννης Τσίμαρης, ζητά την λήψη μέτρων προστασίας φυσικού περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Δερβενοχώρια.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, η πρόσφατη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, η αύξηση πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα και η διαρκώς αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής δείχνουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να κατανοηθούν και αντιμετωπισθούν περαιτέρω οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία από τις πυρκαγιές, καθώς και να υπάρξει ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσής τους.

Τονίζεται ότι στα Δερβενοχώρια, από την καταστροφική φωτιά, εκτός των δασικών εκτάσεων, επλήγησαν και βιομηχανίες – βιοτεχνίες. Συγκεκριμένα, υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή δύο βιομηχανίες – βιοτεχνίες (DENVER SLOPS Α.Β.Ε.Ε. – Μονάδα αναγέννησης χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, ECO RECOVERY Α.Ε. – Μονάδα παραγωγής RDF και SRF), ενώ μικρότερες ζημιές προκλήθηκαν και στην μονάδα ΑΦΟΙ ΣΙΑΚΑΝΔΑΡΗ.

Υπογραμμίζεται ότι εξαιτίας της ολοσχερούς καταστροφής που υπέστη το εργοστάσιο της DENVER SLOPS Α.Β.Ε.Ε. η αποθηκευμένη σε αυτό πρώτη ύλη (slops) και ίσως και αποθηκευμένα απόβλητα από την παραγωγική διαδικασία, διέφυγαν από τα όρια του γηπέδου και, διασχίζοντας το δρόμο, κατέληξαν στο ρέμα Σαρανταπόταμου και έρεαν εντός αυτού. Η εταιρία αυτή διαχειρίζεται επικίνδυνα απόβλητα που διέφυγαν στο ρέμα και η παραμονή τους σε αυτό συνιστά άμεση απειλή επέκτασης της περιβαλλοντικής ζημιάς με επακόλουθο την απειλή της δημόσιας υγείας. Η ροή τους εντοπίζεται μέχρι και τις εγκαταστάσεις της ΣΙΑΚΑΝΔΑΡΗΣ Α.Β.Ε.Ε., η οποία έκανε ανάχωμα εντός του ρεύματος για την ανακοπή της ροής. Ομοίως, ρέοντα απόβλητα από την κατάσβεση στις εγκαταστάσεις της ECO RECOVERY A.E. εντοπίστηκαν εντός του ρέματος (Σαρανταπόρου), ενώ κάηκαν υλικά της, με βέβαιη βλάβη του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να δώσουν σαφείς απαντήσεις:

  • ​Πώς θα υλοποιηθούν οι προβλέψεις της υπ’ αριθμ. 160596/4511/30.08.2017 εγκυκλίου του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τις ενέργειες που ακολουθούνται μετά από πυρκαγιά στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
  • Εάν θα ανατεθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση σε συγκεκριμένο φορέα η ευθύνη υλοποίησης των άνω προβλέψεων.
  • Εάν υπήρξε άμεσος έλεγχος από τους ειδικούς Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στις προαναφερθείσες πληγείσες βιομηχανίες και των πέριξ αυτών χώρων και ποια τα πορίσματα των ελέγχων τους (Να κατατεθούν τα σχετικά πορίσματα). 
  • Εάν προτίθενται να μεριμνήσουν ώστε το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) σε συνεργασία με τις κατά νόμο αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αφενός Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και αφετέρου Αττικής, βάσει του άρθρου 6 του Π.Δ. 148/2009 να προβούν στις ενδεικνυόμενες ενέργειες, για την ασφαλή και ορθή περιβαλλοντική διαχείριση και διάθεση των απόβλητων, τον καθορισμό και την λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων αποκατάστασης δαπάνη του υπαιτίου Φορέα εκμετάλλευσης, ήτοι της προαναφερθείσας δραστηριότητας παραγωγού και διαχειριστή των αποβλήτων.
  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν για την άμβλυνση των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον και στην δημόσια υγεία από την καταστροφική πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια.

Σχετικά